Rozenkweker met footprint
Rozenkweker Steef Meewisse uit Bleiswijk is de eerste rozenkweker in Nederland die een footprint heeft laten berekenen voor zijn rozen. Hij teelt de grootbloemige roos Grand Prix. Sinds vorige week weet Meewisse wat de footprint van zijn bloemen is. “Ik hoop dat mijn klanten het gaan waarderen dat ik een footprint heb en er aan werk”, aldus de rozenkweker.
Begin januari van dit jaar heeft Meewisse alle benodigde gegevens aangeleverd aan Benefits of Nature in Zoetermeer. De kweker hierover: “Het kostte ons niet heel veel moeite om alles aan te leveren. De lijst met wat ze allemaal willen weten, is heel duidelijk, dus het ging redelijk snel.” Meewisse hoefde ook geen gegevens aan te vragen bij bepaalde leveranciers van hem. “Bij Benefits of Nature weten ze al heel veel. Zo moest ik bijvoorbeeld opgeven hoeveel kilogram elastiek we gebruiken en hoeveel kilogram plastic voor de hoesjes. Zij weten daar de footprint allemaal al van.”
Energie aanpakken
Meewisse gaat nu werken aan verbetering van de footprint. Energie geeft bij rozenkweker de meeste milieubelasting, dus het is logisch dat zijn bedrijf daar als eerste naar gaat kijken. Vorig jaar schafte de kweker al 450 zonnepanelen aan en bevestigde deze op zijn schuur en plaatste er een deel op een weiland. Ook liet hij led-verlichting aanbrengen in de schuren en koelcellen. “In de toekomst gaan we wat betreft belichting van de teelt wellicht ook over op leds. Ook dat zou dan weer een verbetering betekenen in milieubelasting wat betreft energie.”
Aantal klanten enthousiast
De rozenkweker hoopt dat zijn klanten gaan waarderen dat hij de footprint heeft. Zijn vaste klanten weten het nu en een aantal zijn er enthousiast over. “De toekomst zal moeten uitwijzen of dit een meerprijs gaat opleveren of dat ze bijvoorbeeld eerder voor onze rozen kiezen.” Meewisse hoopt leverancier te kunnen worden van Frederiques Choice, die als eerste boeketten levert met een footprint. Een rozenkweker uit Kenia, Timaflor, was de eerste rozenkweker in de wereld met een footprint. Dit bedrijf levert al rozen aan Frederiques Choice, zo is te lezen op de site van de boeketaanbieder.”
Meewisse geeft aan dat hij hoopt dat er snel andere kleuren rozen komen die ook een footprint hebben. “Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er een boeket rozen met een footprint komt, bestaande uit verschillende kleuren rozen.” De kweker geeft aan dat afnemers wel moeten oppassen wanneer zij de footprintscores van rozenkwekers zonder nuances met elkaar gaan vergelijken. “Er komt een getal uit per steel. Maar stel dat een steel van 40 cm uit Afrika een score heeft van bijvoorbeeld 10 en onze rozen ook het getal 10 scoren, dan hoort daar wel een uitleg bij. Wij leveren langere en zwaardere takken voor dat getal”, aldus Meewisse.”
Bron: SierteeltNet